Hoe werkt een barcode scanner draadloos?
Codes en barcodescanners horen bij elkaar als printer en papier. Barcodescanners, draadloos en bedraad, worden gebruikt om streepjescodes op producten en bijvoorbeeld een EAN code of QR code te decoderen, vaak m.b.v. een laser. Ze worden ook wel ‘lezers’ genoemd, omdat ze de code lezen. Een bedrade scanner heeft daar een geschikte kabel voor nodig, bij een draadloze barcode scanner loopt de communicatie via een basisstation naar een pc of computer met behulp van een bluetooth verbinding of RF (radio-frequentie). Vaak heeft een handscanner ook een usb aansluiting. Met een daarvoor bestemde app uit de App Store of Google Play kun je in bepaalde gevallen ook een mobiele telefoon gebruiken om barcodes te scannen. Toch zijn speciale scanners die zijn toegespitst op jouw werksituatie vaak nét wat praktischer qua gemak, prijs en systeem.
Welke barcode scanner (draadloos) voor welke code?
Ons maakt het niet uit of voor welke handscanner je gaat, bedraad of niet. Wij hebben ze allemaal in ons assortiment. Het is dus helemaal afhankelijk van de toepassing. Wat voor barcode ga je scannen? Barcodes worden verdeeld in twee groepen: 1D of 2D. Onder 1D valt de ’traditionele’ streepjescode zoals die op producten in de supermarkt veel gebruikt wordt, een rechthoekig blok met verticale strepen. De meest gebruikte streepjescodes uit deze groep zijn EAN 8 en EAN 13, Code39, Code128, UPC en GS1. Als je alleen deze varianten hoeft te scannen, heb je aan een 1D laser scanner genoeg. De 2D codes kunnen meer informatie bevatten en zijn opgebouwd uit blokjes. Voorbeelden hiervan zijn QR codes, DataMatrix en pdf. De mogelijkheid om meer informatie aan de code te koppelen is niet het enige voordeel van 2D. Een andere pré is dat deze codes vaak ook nog leesbaar zijn als het etiket/de code beschadigd is.
Waar ga je de barcode scanner (draadloos of bedraad) gebruiken?
Naast het soort code is ook de plek waar je de (draadloze) barcode scanner gaat gebruiken belangrijk. Achter de kassa heb je weinig bewegingsvrijheid nodig en is een statische of bedrade scanner prima. Het voordeel van een barcodescanner met draad is dat deze vrijwel storingsvrij zijn. De handscanners waarmee klanten producten kunnen scannen, moeten natuurlijk wel draadloos zijn. De werkplek heeft ook invloed op de gewenste range van de handscanner, dus de afstand waarop het apparaat in staat is te scannen. Voor een vorkheftruckmedewerker in het magazijn is het bijvoorbeeld erg prettig als de code vanuit de heftruck gescand kan worden, zodat hij of zij niet iedere keer hoeft uit te stappen. Voor het eerder genoemde supermarktvoorbeeld is een kortere range prima.
Extra functionaliteiten van een barcode scanner (draadloos)
Er zit verschil in display en weergave op de beeldschermen tussen de diverse draadloze barcode scanners. De grootte bijvoorbeeld en of het beeldscherm in kleur is of niet. Ook wat betreft technologie valt er genoeg te kiezen. Bluetooth, usb dongle etc. Kijk ook wat je voorkeur heeft qua opladen van de handscanner; met een oplaadstation of via netstroom. De installatie is gelukkig vaak behoorlijk plug and play. Onze adviseurs helpen je graag een goede keuze te maken en leggen je de verschillen tussen de verschillende typen draadloze barcodescanners uit.
Ruim assortiment barcode scanner (draadloos en bedraad) mét advies
Bij NoviPrint zijn we pas tevreden als ons product jouw werkzaamheden makkelijker maakt. We kijken daarom altijd met je mee welk product het best presteert in jouw situatie. Wij hebben alle topmerken (draadloze) scanners op voorraad: Zebra, Datalogic, Honeywell en Metapace en meer. Al onze handscanners hebben een stevige behuizing en kunnen dus tegen een stootje, wat erg handig is in een ruwe werkomgeving zoals een magazijn. Ons grote assortiment kan een nadeel zijn: bij zo’n grote keuze filter je niet zomaar het juiste product eruit! Daarom bieden wij je graag de helpende hand als je er zelf even niet uit komt. We kunnen je ook helpen bij de installatie, etiketten, ond